Borusan Otomotiv, Akbank Ve Anadolu Isuzu, ‘2015’in En Başarılı Gönüllüleri’ Seçildi

Özel Sektör Gönüllüler Derneği (ÖSGD)  tarafından, özel sektördeki gönüllülük çalışmalarını destekleyerek yaygınlaşmasını sağlamak ve toplumda fark yaratan iyi örnekleri ödüllendirmek amacıyla 2007 yılından bu yana verilen ‘Gönülden Ödüller’ USO Center-Boyner Büyük Mağazacılık Ofisi’nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

Şirket yöneticileri, gönüllüler, sivil toplum kuruluşları ve basın mensuplarının katılımıyla gerçekleşen organizasyonda ‘En Başarılı Gönüllülük Programı’ kategorisinde Büyük Ödülü ‘Borusan Otomotiv Grubu – Okyanus Platformu’ kazandı.

‘En Başarılı Gönüllülük Projesi’ kategorisinde ‘Akbank – Ekonominin Kahramanları Projesi’, ‘En Yaratıcı Gönüllülük Projesi’ kategorisinde ise ‘Borusan Otomotiv Grubu – Buradayız! Görme Engelli Çocuklar ile Yaratıcı Drama Projesi’ ödüle değer görüldü.  Jüri Özel Ödülü olarak ‘Örnek Gönüllülük Deneyimi Ödülü’nü ise ‘Anadolu Isuzu – Çocuklarla Elele Milli Bayramlar Projesi’ aldı.

Ödül töreninden önce gerçekleştirilen ‘Sürdürülebilir Kalkınma için Küresel Hedefler: Hedefler Odağında Kurumsal Gönüllülük Yaklaşımları’ oturumunda ÖSGD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve ARGE Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Dr. Yılmaz Argüden ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye İletişim Koordinatörü Sayın Dr. Faik Uyanık söz aldı.

Dr. Yılmaz Argüden, Özel Sektör Gönüllüleri Derneği’nin, özel sektör çalışanlarının toplumsal sorunlar için gönüllü olarak zamanlarını ayırarak ve yetkinliklerini kullanarak çözüm üretmelerini sağlamak için kurulduğunu belirtti.

Argüden şunları söyledi: “Hayatımızın çok değerli bir parçası olan ve hatta paradan bile daha değerli olan zamanımızı, gönüllü olarak toplumsal sorunların çözümü için kullanıyoruz. Özel sektörde geliştirdiğimiz hem iş yetkinliklerimizi, hem de yenilikçilik becerilerimizi kullanarak etkin çözümler üretilmesine destek oluyoruz. Böylece çeşitli toplumsal konularda, sivil toplum kuruluşlarına ve özellikle kamuya farklı açılardan destek olmamız da mümkün oluyor. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri de geçtiğimiz yıl çok önemli bir kilometre taşı oldu. Özel sektör, kamu kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, akademik camia ile birlikte daha iyi bir dünya için neler yapılabileceği üzerine odaklandık. Bu konudaki çalışma çok daha katılımcı bir anlayışla ortaya kondu. Ülkelerin öncelikleri belirlenerek, 200’e yakın ülkenin imzası ile 17 hedef açıklandı. Daha iyi bir dünyada yaşamak istiyorsak, bu sorumluluğu hepimizin paylaşması gerektiği mesajı verildi. Türkiye’de ise 5 öncelik çıktı. Bunlardan birincisi ‘Kurumlara duyulan güveni artırmak için iyi yönetişim’ yani hesap verilebilirlik, şeffaflık. Kurumlarına güvenin olmadığı toplumların gelişmesi mümkün olamayacağından bu konu önceliklerden biri olarak belirlendi. İkincisi ‘Kadınların iş gücüne katılımındaki engellerin kaldırılması’ oldu. Türkiye bu konuda 140 ülke arasında son sıralarda yer alıyor. Diğer bir alan ‘genç işsizliğin önlenmesi’. Genç işsizliği ülke gelişimini engelleyen bir konu ve bu konuda yapılması gereken çok çalışma var. Bir başka konu ‘İş birliklerinin gelişmesi’ yani farklı kesimlerin bir arada çalışmasını daha fazla motive edecek uygulamaların olması.”

 Argüden sözlerini şöyle tamamladı:

“Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri hayatı yaşarken ve işimizi yaparken birey olarak yarattığımız etkileri geniş düşünerek yaratıcılığımızı harekete geçirmemiz ile ilgili. Tüketim yaparken sadece kendi tüketimimizi kısmak değil, kendi işimizin ve davranışlarımızın topluma etkisini de sorgulamak önemli.  Şirketler olarak da yaptığımız tüm faaliyetlerin, gerek sosyal, gerek çevresel konulardaki etkileri ile ilgili bilgi düzeyimizi de geliştirmeliyiz. Tüm bu süreçlerde de yaratıcılığımız ve yenilikçiliğimiz ile tahminimizden çok daha fazla fark yaratabiliriz.   Hepimizin bir ülkenin vatandaşı olmak kadar dünya vatandaşı olma bilincine de sahip çıkmalıyız. Dünya vatandaşları olarak küresel sorunlara küresel çözümler üretmek için sürekli uğraşmamız gerekiyor. Bilgi, birikim, hayata yaklaşım, başkalarının hayatlarında fark yaratabileceği bilincinde olmak ve bunun için gönüllü olarak çalışmak, ÖSGD’nin temel unsurlarıdır.”

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye İletişim Koordinatörü Dr. Faik Uyanık ise Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini geniş kitlelere anlatmak için çalıştıklarını belirterek, şöyle konuştu: ‘17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi hepimizin hayatını birebir ilgilendiren yeni bir değerler zinciri ve aslında hepimizin yaşam hedefleri olmalı. Dünyamızı tüm canlılar için daha yaşanır bir yer haline getirmek mümkün ve bunu yapabilecek son kuşak biziz. Eyleme geçmediğimiz takdirde, sürdürülebilir kalkınmanın; ekonomik, sosyal, çevresel ve yönetişim boyutlarında giderek kötüye giden bir dünya manzarası ile karşı karşıyayız.  Ütopik bir dünya modelinden yola çıkarak ilk olarak ekonomiden başlarsak, yoksulluktan kurtulduğumuz bir dünya istiyoruz ve bizim gönüllü olarak ‘Yoksulluğun olmadığı bir dünya için ne yapabilirim?’ dememiz gerekiyor. Herkesin iyi eğitim aldığı ve sağlıklı yaşadığı, kadın erkek, yaşlı, genç, engelli engelsiz ayrımı yapılmadan eşitlik kavramı içinde yaşanan bir dünya mümkün. Sağlıklı evlerde, düzenli yerleşim yerlerinde, doğal kaynakları daha düzenli olarak kullandığımız, iklim değişiklerine yol açmadığımız bir hayat yaşayamaz mıyız? 8 milyar nüfusa doğru ilerlerken, dünya üzerinde herkesin ideal yaşam koşullarına ulaşması, üretim süreçlerinde iyileştirmeler yapmamız, alt yapımızı doğa dostu hale getirmemiz, şeffaf olmamız, adil ve hoş görülü bir toplum yaratabilmemiz mümkün mü? Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin sonuncusu tüm bu hedeflere ulaşabilmek için el ele verebilir miyiz? Hedeflere ulaşmak hepimizin iradesi ile mümkün. Örneğin; sorumlu üretim, sorumlu tüketim süreçlerini gözden geçirmek, birey olarak her davranışımızda eylemlerimizin sonucunu düşünmeliyiz.” Birey olarak ya da şirketimizdeki gönüllüler olarak neler yapabiliriz dediğimiz de www.kureselhedefler.org olarak oluşturduğumuz kaynaktan ilham almak mümkün.”

Oturumun ardından ödül töreni ÖSGD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erhan Baş ile devam etti. Baş konuşmasında şunları ifade etti:

“Gönüllülük alanında, iş dünyasının ve sivil toplum kuruluşlarının katkıları ile Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne ulaşabileceğimizi ve böylelikle gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakabileceğimize inanıyorum. ÖSGD olarak gerçekleştirdiğimiz üç Şemsiye Programımızda da bu hedeflere yönelik çalışıyoruz. 60’dan fazla üyemiz, 30’dan fazla sivil toplum kuruluşu ile iş birliğimiz ve 7000’i aşkın gönüllü ile bu sene dokuzuncusunu düzenlediğimiz Gönülden Ödüller ile uzun soluklu bir çalışmayı başarıyla sürdürüyoruz. Bu çalışmalarımızın devamında Mayıs ayında gerçekleştireceğimiz ÖSGD Çalışan Gönüllülüğü Haftası için de buradan tekrar bir çağrı yapmak istiyorum. Tüm şirketleri ve sivil toplum kuruluşlarını bu haftada aktif rol almaya davet ediyorum. Gönülden Ödüller’e katılan şirketlere ve gönüllülerine, değerlendirme yapan Seçici Kurul üyelerimize de destekleri için teşekkür ediyorum.”

 

Gönülden Ödüller Seçici Kurul Başkanı ve Özel Sektör Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Pınar Ilgaz ise şunları söyledi:

“Gönülden Ödüllerin 9. yılında gönüllülük kavramının derinleştiğini görüyoruz. Bundan da gurur duyuyoruz. İlk senelerde gönüllülüğün sadece para vermek, bağış yapmak olmadığını anlatmaya çalışıyorduk.  Bugün bunun çok güzel anlaşıldığını ve benimsendiğini görüyoruz. Şirketler zaman ve emek verirken içerik geliştirmeleri, uzman kuruluşlar ile işbirlikleri yapmaları, şirket ortamında gönüllülük iklimi yaratmaları gerektiğini ve bunun tek bir merkezde değil tüm ülkeye yaymanın değerli olduğunu görüyor. Bu kapsamda da bütün projeler çok değerli hale geliyor ve biz de jüri olarak ödül vermekte güçlük çekiyoruz. Her gönüllünün emek verdiği her saatin çok değerli olduğunu düşünerek herkesi tebrik ediyoruz.”

 

Gönülden Ödüller 2015 Seçici Kurul Üyeleri:

  • Pınar Ilgaz – Özel Sektör Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi – ARGE Danışmanlık Ortak
  • Ediz Aksoy-Özel Sektör Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, Cargill Gıda Ortadoğu, Türkiye ve Kuzey Afrika Kurumsal İlişkiler Direktörü
  • Aylin Löle – Gazeteci
  • Aysun Sayın – Boyner Grup Kurumsal Sorumluluk ve Sürdürülebilirlik Direktörü

23 Mart 2016

Comments are closed.