10. Gönülden Ödüller

Gönülden Ödüller  10. Yılında…

SABANCI HOLDİNG, BOYNER GRUP, LİMAK ŞİRKETLER GRUBU VE SHELL TÜRKİYE, GÖNÜLDEN ÖDÜLLER’İN 10. YILININ “EN BAŞARILI GÖNÜLLÜLERi’ SEÇİLDİ

Türkiye’deki gönüllük projelerini teşvik etmek için Özel Sektör Gönüllüler Derneği (ÖSGD) tarafından başarılı program ve projelere verilen Gönülden Ödüller, 11 Mayıs 2017 Perşembe günü Sabancı Center’da düzenlenen törenle 10. kez sahiplerini buldu.

Özel Sektör Gönüllüler Derneği (ÖSGD) tarafından, özel sektördeki gönüllülük çalışmalarını destekleyerek yaygınlaşmasını sağlamak ve toplumda fark yaratan iyi örnekleri ödüllendirmek amacıyla 2007 yılından bu yana verilen ‘Gönülden Ödüller’ Akbank Hacı Ömer Sabancı Konferans Salonu’nda düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

Şirket yöneticileri, gönüllüler, sivil toplum kuruluşları ve basın mensuplarının katılımıyla gerçekleşen organizasyonda ‘En Başarılı Gönüllülük Programı’ kategorisinde Büyük Ödülü ‘Sabancı Holding – Sabancı Gönüllüleri’ kazandı.

‘En Başarılı Gönüllülük Projesi’ kategorisinde ‘Boyner Grup – Bir Avuç Umut Projesi’, ‘En Yaratıcı Gönüllülük Projesi’ kategorisinde ise ‘Limak Şirketler Grubu – Türkiye’nin Mühendis Kızları Projesi’ ödüle değer görüldü.  ‘Gönüllülük Programı Teşvik Ödülü’nü ise ‘Shell Türkiye – Shell Türkiye Gönüllüleri Programı’ aldı.

Ödül töreninden önce Aret Vartanyan Anlamlı Hayatlar: Gönülden İşler konulu bir konuşma yaptı. Aret Vartanyan, hayatımızı daha anlamlı kılmak için başka yüreklere bıraktığımız izlerin önemine değindi. Birbirimizin iyi ve anlamlı yaptığı işlerin gücü ile, birbirimizi ve kendimizi iyi yaptıklarımızdan dolayı alkışlamanın değerine vurgu yaptı.

Aret Vartanyan’ın konuşmasının ardından Gönülden Ödüller açılış konuşmasını yapan Özel Sektör Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Burak Başarır, Özel Sektör Gönüllüleri Derneği olarak gerçekleştirilen gönüllülük çalışmalarının 3 farklı etkisi olduğuna inandığını belirterek şunları söyledi; “Öncelikle şirketler olarak yaptığımız gönüllülük işlerinin fayda sağladığımız hedef kitlelere, topluma önemli bir katkısı var. Bu katkıyı sağlayan özel sektör çalışanları olarak da gönüllülük ile bizlere anlamlı bir tecrübe edilme fırsatı doğuyor. Birebir tecrübe edinebildiğimiz, kendi gelişimimize katkı sağlayan, başta liderlik olmak üzere beceriler ve yetkinleri geliştiren önemli kazançlar elde ediyoruz. Şirketler açısından baktığımızda, iş dünyasına giren yeni genç profesyoneller, şirketlerin topluma ne kadar değer katıp katmadığına bakarak çalışıp çalışmama kararı veriyorlar. Dolayısıyla yapılan gönüllülük çalışmalarının ve 10 yıldır vermeye devam ettiğimiz Gönülden Ödüller’in önemini daha iyi anlıyoruz. Katılan tüm şirketlerin yaptıkları iyi işleri paylaştıkları için teşekkür ederiz.”

ÖSGD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Yılmaz Argüden, Gönülden Ödüller’in 10. Yılının önemli bir dönüm noktası olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti; “Sivil toplum kuruluşlarının toplumu yönlendirmede en önem araçlarından biri iyi kurgulanmış ödül mekanizmalarıdır.  Gönüllülük kavramını kurumlara kazandırmak ve kurumlarda yayılımını sağlamak amacıyla kurulan Özel Sektör Gönüllüleri Derneği’nin en önemli araçlarından biri Gönülden Ödüller.  Bu ödüller ile teşvik etmek istediğimiz yaklaşımları ödüllendirmeyi önemsiyoruz. Gönülden Ödüller, iyi örneklerin ortaya çıkartılıp bu iyi örneklerin takip edilebilmesini ve başkalarının da öğrenmesini sağlamayı amaçlıyor.”

Dr. Yılmaz Argüden Gönülden Ödüller’in kategorileri ile ilgili şunları ifade etti; “Gönülden Ödüller’de 3 temel konuya dikkat ettiklerini belirten Dr. Argüden, gönüllülük projelerinde etkinliğinin ölçülmesinin önemine vurgu yaptı. En Başarılı Gönüllülük Projesi Ödülü ile, gönüllülük projelerinin topluma sağladığı etkinin ölçümü ve ne etki yarattığının değerlendirildiğini belirtti.  Gönüllülük yaptığımız konular toplumsal konular ve tek başına gönüllülük ile de çözülemeyecek kadar büyük ve önemli konular. Gönüllülükte sadece bir sorunu çözmek değil, çözme aşamasında geliştirilen alternatif yenilikçi yaklaşımları denemeyi de teşvik etmek istiyoruz. Bu nedenle ikinci ödülümüz En Yaratıcı Gönüllülük Projesi Ödülü.   En önemli ödülümüz ise        En Başarılı Gönüllülük Programı Ödülü. Kurumlarda yapılan gönüllülük işlerinin kurumlar tarafından ne kadar içselleştirildiği, kurumun liderleri tarafından gönüllülüğün ne kadar desteklendiğine bakıyoruz. Tüm bunlar bize şirketlerde yapılan gönüllülük çalışmalarının ne kadar sürdürülebilir olduğunun yanıtını veriyor. Program ödülünü alan şirketler gönüllülüğü en iyi şekilde uygulayan şirketler.” Dr. Argüden, 2007 yılından bugüne Boyner Grup, Citibank, Bilim İlaç, Koç Holding, Panasonic (Viko) ve Borusan Otomotiv olmak üzere 6 şirketin Başarılı Program Ödülü aldığını belirterek bu şirketlerin gönüllülük sistemlerinin başka şirketlere de örnek teşkil ettiğini belirtti.

Gönülden Ödüller Seçici Kurul Başkanı ve ÖSGD 2003-2016 Yönetim Kurulu Üyesi Pınar Ilgaz, 10 yıldır verilen Gönülden Ödüller’in yolculuğunda gönüllüğün kurumlarda farklı aşamalardan geçtiğini gözlemlediklerini belirtti. “Gönülden Ödüller’i ilk vermeye başladığımızda öncelikle gönüllülük kavramının şirketler tarafından içselleştirmesi aşaması ile başlamıştık, zamanla gönüllülüğün bağış yapmaktan ve tek seferlik dokunuşlardan daha ileri, düşünce, zaman ve emek vermek olduğu kavramı yerleşti. Şimdi geldiğimiz noktada şirketler gönüllülük kavramına daha sistematik bakıyor, sadece eğitim projeleri yerine farklı konularda da çalışmalar yapmaya başladılar. Bu sene ise, işbirliklerinin çok yoğun olduğunu gözlemledik. Hem şirketlerin birlikte çalıştıkları sivil toplum kuruluşlarının çeşitliliği, hem şirketler arasındaki işbirlikleri, gönüllüler arasındaki işbirlikleri ve kamu ve özel sektör kaynaklarının doğru kullanılmasına yönelik işbirliklerinin çok iyi şekilde yapıldığını görmek memnuniyet verici. “ diyerek tüm finalist şirketlere katılımları için teşekkür etti.

Editöre Notlar:

Gönülden Ödüller 2016 Seçici Kurul Üyeleri:

Pınar Ilgaz – ARGE Danışmanlık Kurucu Ortak – ÖSGD 2003-2016 Yönetim Kurulu Üyesi

Atilla Yerlikaya – Coca Cola İçecek Kurumsal İlişkiler Direktörü – ÖSGD Yönetim Kurulu Üyesi

Dr. Esra Erişir Karacan – Rönesans Holding – Yönetim Kurulu Başkanı Danışmanı

Merve Erdil – Hürriyet Gazetesi – Gazeteci

Neslihan Sadıkoğlu – Doğan Holding – Kurumsal İletişim ve Pazarlama Başkan Yardımcısı

 

Gönülden Ödüller 2016 Finalistleri:

EN BAŞARILI GÖNÜLLÜLÜK PROGRAMI

Ekol Lojistik – Ekol Gönüllülük Günü

Mapfre Sigorta – Gönüllüyüm Programı

Sabancı Holding – Sabancı Gönüllüleri

Shell Türkiye – Shell Türkiye Gönüllüleri

 

EN BAŞARILI GÖNÜLLÜLÜK PROJESİ

Abdi İbrahim İlaç – Avrasya Maratonunda İyilik Peşinde Koştuk

Anadolu Isuzu Otomotiv – Süper Baba

Boyner Grup – Bir Avuç Umut

Enerjisa – Dünyanın Enerjisini Ben Koruyorum

Ford Otosan – Bal Arıları Mühendis Oluyor

Garanti Emeklilik Hayat – İşimiz Okumak

EN YARATICI GÖNÜLLÜLÜK PROJESİ

Limak Şirketler Grubu – Türkiye’nin Mühendis Kızları Projesi

Gönülden Ödüller 2016 Özetleri

10.Gönülden Ödüller En Başarılı Gönüllülük Programı

Sabancı Holding – Sabancı Gönüllüleri

2015’te başlatılan “Sabancı Gönüllüleri” Programı, tüm Sabancı şirketlerini kapsayan geniş katılımlı kurumsal gönüllülük hareketidir. Sabancı Gönüllüleri Programı kapsamında ilk üç yıl için kadınlara yönelik konulara odaklanıldı. Program tüm Topluluk çalışanlarına verilen online eğitimler ve gönüllülük projeleri olmak üzere iki ayaklı olarak tasarlandı. Bugüne kadar 10 binin üzerinde çalışan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği alanında eğitimler aldı. Gönüllülük projeleri kapsamında, Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana’da gerçekleştirilen 8 eğitimde 27 şehirden gelen 500 Sabancı Topluluğu çalışanı sivil toplum, gönüllülerle çalışma ve proje yönetim süreçleri gibi konularda eğitimler aldılar ve kendi ekiplerini oluşturarak projelerini hayata geçirmeye başladılar. Şu anda 11 ilde, 12 Topluluk şirketinden 350 gönüllü 45 proje yürütüyor.

 

10.Gönülden Ödüller En Başarılı Gönüllülük Projesi

Boyner Grup – Bir Avuç Umut

Bir Avuç Umut Projesi, hayvan hakları ana ekseninde yaşam alanlarından koparılmış ve şehrin çeperlerine atılmış/bırakılmış köpeklerin hayvan hakları evrensel bildirgesi referansıyla “beslenme, barınma, sağlıklı yaşam” haklarının korunması ve tesis edilmesine katkı sunuyor. Proje, bu hak ihlalleri ile ilgili farkındalık yanında hayvan hakları konusunda bilinçlendirme amacını gerçekleştirmeye yönelik bir dizi faaliyetten oluşuyor. Boyner Grup Gönüllüleri çalışmalarına yeni bir gönüllük alanı daha dahil eden proje, aynı zamanda yeni gönüllülerin kazanılması ve aktif katılımına da platform sağlamıştır. Yeni işbirliklerinin geliştirilmesi ve paylaşarak çoğaltmak felsefesine uygun olarak 5 farklı kurumla işbirliği yapılmıştır. Ayrıca, #satinalmasahiplen kampanyası etrafında bir dizi farkındalık çalışması ile «yaşanılan sorunun kök nedenlerinden biri olan hayvan ticaretine» de dur demiş, bu konuda bilinçlendirme yapılmıştır.

 

10.Gönülden Ödüller En Yaratıcı Gönüllülük Projesi:

Limak Şirketler Grubu – Türkiye’nin Mühendis Kızları

T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, UNDP ve Limak Holding ortaklığı ile yürütülen Türkiye’nin Mühendis Kızları projesi, daha fazla kadının mühendislik alanında yer almasını sağlayarak, ülkemizin ekonomik ve sosyal açıdan güçlenmesine katkıda bulunmak amacıyla 2015 yılında başlatılmıştır. Lise ve üniversitelere yönelik iki ayrı programdan oluşan proje kapsamında; eğitim ve farkındalık çalışmaları ile liselerde okuyan öğrencileri mühendislik bölümlerini seçmeye özendirmek hedeflenmektedir. Üniversitelere yönelik olarak ise; mühendislik bölümlerinde okuyan kız öğrencilere burs, mentorluk desteği, staj ve istihdam imkânı, sosyal mühendislik sertifika programına katılım hakkı ve online İngilizce eğitimi imkanı sağlanmaktadır. Limak Holding ve 38 farklı kurumdan 90 kadın mühendis projeye gönüllü mentorluk desteği vermektedir. Ayrıca, öğrencilerde gönüllülük bilinci yaratılması amacıyla, gönüllülük eğitimi verilmiş ve projeye dahil olan her öğrencinin ayda en az dört saat bir sosyal sorumluluk projesinde gönüllü olarak yer alması bursun devamı için bir ön koşul olarak belirlenmiştir.

 

10.Gönülden Ödüller Gönüllülük Programı Teşvik Ödülü

Shell Türkiye – Shell Türkiye Gönüllüleri

Shell Türkiye, 2016 yılında kurduğu gönüllülük platformu ile 352 çalışanının katılımıyla 1632 saatlik gönüllü destek sağladı. Shell Türkiye Gönüllüleri, farklı 6 departmandan 19 kişilik bir gönüllü ekibi olarak kuruldu. Gönüllüler “Seninle Birlikte +1 Güçlüyüz” mottosu ile 2016’da 7 sivil toplum kuruluşu ile 7 proje hayata geçirdiler. Genç Başarı Eğitim Vakfı işbirliği ile lise öğrencilerine girişimcilik alanında mentörlük, Türkiye Eğitim Vakfı ile öğrenci bursu destek kampanyası, 2 çocuk yuvasına 1.476 oyuncak bağışı yapıldı. Shell’in global gönüllülük programı Project Better World’e 2016’da 4 Shell Türkiye çalışanı katılım sağladı.

Bilgi için: Başak Güçlü, ÖSGD Koordinatörü, basak@osgd.org  

0216 524 52 70-72 / 0533 733 69 32

Comments are closed.