11. Gönülden Ödüller

Şirketler için kurumsal gönüllük projeleri geliştiren Özel Sektör Gönüllüler Derneği ÖSGD 15 yaşında. Dernek 15’nci yaşını Gönülden Ödüller Töreni ve zengin içerikli bir konferans programıyla Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall salonunda kutladı.

GÖNÜLDEN ÖDÜLLERDE BÜYÜK ÖDÜL COCA COLA İÇECEK ŞİRKETİNE VERİLDİ

Konferans sonrasındaki ödül töreninde “En Başarılı Gönüllülük Programı” kategorisinde büyük ödül Coca Cola İçecek Gönüllülük Programı’na verildi. Kredi Kayıt Bürosu Sesli Soru Bankası projesiyle “En Başarılı Gönüllük Projesi”, Defacto Biz de Ailedeniz Projesi ile “En Yaratıcı Gönüllülük Projesi” ödülü aldılar. Türk Tuborg %100 Gönüllüyüz Programı ile “Gönüllülük Programı Teşvik Ödülü” aldılar.

Özel Sektör Gönüllüler Derneği 15’nci yaşını zengin bir programla kutladı. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin gönüllülükle ilişkisi, ilham veren gönüllüler, Kurumsal Gönüllük Araştırması verileri ve 15 yıl boyunca bugüne kadar görev yapmış yönetim kurulu başkanları buluşmasından oluşan program, 2017 yılı Gönülden Ödülleri’nin dağıtıldığı törenle tamamlandı.

Programın açış konuşmasını yapan Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Semra Akman, üye şirketlerin özel sektörde yetişmiş insan kaynağının toplumsal sorunların çözümü için harcadıkları zamanla önemli etki yarattığını belirterek şunları söyledi:

“Gönüllülüğün paha biçilmez bir emek olduğunu ve şimdiye kadar gerçekleştirdiğimiz çok farklı etkiler yaratan projelerimizin daha da fazlasını yapabileceğimizi düşünüyorum. Gönüllülük hem projelerde çalışan kişilere hem de topluma çok farklı katkılar sağlıyor. Bugün burada bulunan liderlerden rol model olmalarını, gönüllü çalışmalarını görünür kılmalarını; çalıştıkları şirketlerin ekosisteminde bulunan diğer kurumlara ÖSGD’nin anlatılmasını ve kurumsal gönüllülüğün İstanbul’dan Anadolu’daki şirketlere da yayılması için destek vermelerini ve nihayet iyi uygulamalarını cömertçe paylaşmalarını bekliyoruz. Çünkü gönüllülüğün etkisi anlattıkça artıyor ve yayılıyor”.

BM Gönüllüleri Bağımsız Devlet Topluluğu ve Günedoğu Avrupa Bölge Temsilcisi Dmitri Frischin de, Türkiye’de ÖSGDgibi bir derneğin 15 yıldır çalışmasından duyduğu memnuniyeti belirterek şöyle devam etti:

“BM tarafından geliştirilen 17 sürdürülebilir kalkınma hedefinin mottosu “Kimseyi Arkada Bırakma”dır. Konu gönüllülük olduğunda özel sektör de aynı mottoyla hareket ediyor. 1970 yılında kurulan Birleşmiş Milletler Gönüllüleri farklı yerlerde kalkınma ve gelişme için gönüllüleri ve gönüllüğü destekliyor. Online kurumsal gönüllülük fırsatlarına da değinmek isterim. BM gönüllüsü olduğunuzda Türkiye’den Afrika’dan, Asya’dan, Avrupa’dan, Çin’den, kısaca her yerden gönüllülerle tanışabilir ya da birilerine ulaşabilirsiniz. Zaman sınırı olmadığı için özel sektörde online gönüllülüğün hızla ve daha çok benimsendiğini söyleyebilirim.

Programın daha sonraki bölümünde gazeteci Özlem Gürses’in yönetiminde ilham verici işler yapan gönüllüler dinlendi. Bu bölümde General Mobile ‘dan Dilek Mete, PepsiCo’dan Alper Girgin, IBM Türk’den Pelin Tayanç, Boyner Grup’tan Mücahit Kalay ve Sabancı’dan İrem Yılmaz kendi hikayelerini anlattılar.

Daha sonra Era Araştırma tarafından sürdürülen Kurumsal Gönüllülük Araştırması’nın ilk bulguları şirketin yöneticisi Elvan Oktar tarafından paylaşıldı.

AraştırmaAraştırma sonuçlarına göre, kurumların İK yöneticileri ve çalışanları çalıştıkları şirketlerde gerçekleştirilen gönüllülük programlarına ya da projelerine katılmaktan çok memnunlar ve bu katılımın hayatlarına anlam kattığını düşünüyorlar, şirketlerine bağlılıklarının arttığını söylüyorlar ve bu çalışmaların kurum itibarına olumlu etki yaptığına inanıyorlar. Şirketlerin kurumsal gönüllülüğe gelecekte daha fazla yer ayıracağı bulgusunun ortaya çıktığı araştırmanın en ilginç sonuçlarından biri de iş hayatına atılmaya hazırlanan Y kuşağının, gönüllülük kavramı ve projelerine katılma konusunda büyüklerinden çok daha duyarlı olduklarını gösteriyor.

Eski Yönetim KuruluAraştırma sonuçlarının paylaşılmasından sonra 15’nci yıl için tasarlanan Başkanlar Buluşması’nda Dr.Yılmaz Argüden, Tayfun Bayazıt ve Burak Başarır derneğin kendi dönemlerindeki çalışmaları ve kendi yaşamları üzerindeki etkilerini anlattılar. Eski başkanlardan Ümit Boyner, Agah Uğur ve Erhan baş da buluşmaya video ile katıldılar.

Daha sonra ödül törenine geçildi. ÖSGD Başkan Yardımcısı Pınar Ilgaz’ın ödül kiriterleri ve süreç hakkındaki bilgilendirmesinden sonra ödüller verildi.

“En Başarılı Gönüllülük Programı” kategorisinde büyük ödül Coca-Cola İçecek Gönüllülük Programı’na verildi. Kredi Kayıt Bürosu Sesli Soru Bankası projesiyle “En Başarılı Gönüllük Projesi”, Defacto Biz de Ailedeniz Projesi ile “En Yaratıcı Gönüllülük Projesi” ödülü aldılar. Türk Tuborg %100 Gönüllüyüz programı ile “Gönüllülük Programı Teşvik Ödülü” kazandı.

Editöre Notlar:

Gönülden Ödüller 2016 Seçici Kurul Üyeleri:

  • Pınar Ilgaz – ARGE Danışmanlık Kurucu Ortak – ÖSGD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
  • Özlem Gürses – Gazeteci
  • Yasemin Salih – Dünya Gazetesi – Gazeteci
  • Zülal Öztürk Kaya – Zorlu Holding – İnsan Kaynakları Müdürü
  • Faik Uyanık – UNDP Türkiye – İletişim Koordinatörü
  • Betül Selcen Özer – Tohum Otizm Vakfı – Genel Müdürü
  • İrem Yılmaz – Sabancı Holding Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projeleri ve Sabancı Gönüllüleri Programı Koordinatörü

11. Gönülden Ödüller Finalistleri:

EN BAŞARILI GÖNÜLLÜLÜK PROGRAMI

  • AstraZeneca Türkiye
  • Borusan Lojistik
  • Coca Cola İçecek
  • Türk Tuborg Bira ve Malt Sanayi A.Ş.

EN BAŞARILI GÖNÜLLÜLÜK PROJESİ

  • Borusan Lojistik
  • Coca Cola İçecek
  • Glaxosmithkline
  • Kredi Kayıt Bürosu
  • Mercedes-Benz Türk
  • MetLife Emeklilik ve Hayat
  • Türk Tuborg

EN YARATICI GÖNÜLLÜLÜK PROJESİ

  • Arçelik
  • DeFacto
  • Ford Otomotiv

11. Gönülden Ödüller Özetleri

11. Gönülden Ödüller En Başarılı Gönüllülük Programı

Coca-Cola İçecek Gönüllülük Programı

Coca Cola

Coca Cola

Coca-Cola İçecek Gönüllülük Programı, şirket ekosisteminde tüm paydaşlara kurumsal gönüllülük fırsatları yaratmak amacıyla geliştirildi. Nisan 2017’de başlayan program ile tüm Coca-Cola İçecek çalışanları topluma katkı sağlamak ve değer yaratmak için bu program çatısında birleşti.Program Kurumsal İlişkiler Departmanı tarafından yönetilirken, tüm faaliyetler Coca-Cola İçecek Gönüllüleri tarafından hayata geçiriliyor. Bugüne kadar 12 farklı proje ile CCI Gönüllüleri sahada aktif faaliyette bulunurken, 52 stratejik ortaklık gerçekleştirildi.10 tematik gönüllü etkinlik ile 135.000’den fazla kişi gerçekleştirilen faaliyetlerinin sonucundan yararlandı.

11. Gönülden Ödüller En Başarılı Gönüllülük Projesi

Kredi Kayıt Bürosu – Sesli Soru Bankası

Sesli Soru Bankası Projesi, üniversite sınavlarına hazırlanan görme engellilerin daha fazla soru çözmelerine yardımcı olmak amacıyla Kredi Kayıt Bürosu gönüllü çalışanları tarafından geliştirildi. Gönüllülere proje paydaşlarından biri olan Eğitimde Görme Engelliler Derneği tarafından seslendirme eğitimi verilerek, soru bankası ve çözümlerinin seslendirilmesi sağlandı. Gönüllüler tarafından seslendirilen soru bankaları görme engelli öğrencilerin erişim sağlayabileceği tüm kütüphanelere diğer proje paydaşı olan İstanbul Üniversitesi’nce dağıtıldı.

Kredi Kayıt Bürosu

Kredi Kayıt Bürosu

Projenin hayata geçirildiği bir yıl içinde seslendirilen soru sayısı ise 10 bini aştı ve 2017 yılında her 3 görme engelli gençten 1’i üniversiteye Sesli Soru Bankası ile hazırlandı.

11.Gönülden Ödüller En Yaratıcı Gönüllülük Projesi:

DeFacto  – Biz de Ailedeniz Projesi

DeFacto çalışanlarının, “Çevreye ve İnsana Duyarlıyız” değerlerinden ilham alarak geliştirdikleri “Biz de Ailedeniz Projesi”, Kanserli Çocuklara Umut Vakfı’nın 2.Aile Evi Projesi’ne gönüllü destek sağlamayı amaçlıyor.

Defacto

Defacto

Proje, DeFacto mağazalarında satışa sunulacak ürünlerin kumaşlarının fazlasının imha edilmeyerek, DeFacto gönüllüleri aracılığı ile Meslek Lisesi öğrencileri tarafından satışı yapılabilecek ürünlere dönüştürülmesini kapsıyor. Üretilen ürünler, DeFacto gönüllüleri aracılığı ile KAÇUV’a ulaştırılarak etiketlenip paketleniyor ve çeşitli satış kanalları aracılığı ile satılarak, 2.Aile Evi Projesi için sürdürülebilir gelir kaynağı sağlanıyor.

11.Gönülden Ödüller Gönüllülük Programı Teşvik Ödülü

Türk Tuborg – %100 Gönüllüyüz

Türk Tuborg

Türk Tuborg

%100 Gönüllüyüz Programı Türk Tuborg çalışanları tarafından gerçekleştirilen bir gönüllülük programıdır. Programın hedefi, gönüllülük faaliyetlerini %100 fırsat eşitliğini gözeterek, hukuki kurallar çerçevesinde gerçekleştirmek ve daha çok kişiye fayda yaratmaktır olarak belirlenmiş. %100 Gönüllüyüz Programı kapsamında yalnızca çalışanlar değil, çalışanların aileleri, bayiler ve tedarikçiler de projelere dahil edilerek, gönüllülük bilincinin yaygınlaştırılması amaçlanıyor. Gönüllülük Programı gönüllüler tarafından belirlenen eğitim, kadın ve toplumsal konular olmak üzere 3 başlıkta gerçekleştiriliyor.

Barış için müzik

Bilgi için:             Başak Güçlü, Özel Sektör Gönüllüleri Derneği,

basak@osgd.org  

0216 524 52 70-72 / 0533 733 69 32

Comments are closed.