Gönülden Ödüller 2012

EN BAŞARILI GÖNÜLLÜLÜK PROGRAMI 2012

VİKO Aydınlık Toplum Gönüllüleri

KSS çalışmalarındaki başarının bütün kurumun sahiplenmesiyle istenilen düzeye ulaşabileceğine inanan VİKO, gönüllülük çalışmalarını “VİKO Aydınlık Toplum Gönülleri” adıyla yürütmektedir. “Işığa Muhtaç Her Sosyal Konuda Tüm Gönlümüzle Aydınlatmak İçin Varız” sloganı ile KSS projelerinde aktif olarak katılım gösteren VİKO çalışanları “kelebek etkisi” teorisine dayanan bir anlayışla, bugün toplum için oluşturulan her bir ışığın, gelecekte dünyayı aydınlatacak enerjilere dönüştüğünün farkındadır.

VİKO Aydınlık Toplum Gönüllüleri yıl içerisinde toplumdan gelen talepler ve çalışan önerileriyle projelerini planlamakta, her bir bireyin “Dünya ve Gelecek için ne yapıyorum?” sorusunu kendisine sormasına fırsat vermektedir. Meslek Eğitimine Destek, Yetişkin Okuma Yazma Kursları, Köy Okulları Projeleri, Give&Gain Çalışan Gönüllüğü Günleri, Okullarda Enerji Verimliliği Projesi, Ağaçlandırma Projeleri, Kan Bağışı Kampanyaları ve Geri dönüşüm projeleri VİKO Aydınlık Toplum Gönüllülerinin projelerinden bazılarıdır.

EN BAŞARILI GÖNÜLLÜLÜK PROJESİ 2012 
FİBA Grubu Fiba Gönüllüleri: “Kırsalda Umut Var” Projesi

Kırsalda Umut Var Projesi, Bitlis ve Kilis’in kırsal alanlarında yaşayanların yaşam kalitelerini arttırmayı ve FİBA Holding bünyesinde gönüllülük çalışmalarını geliştirmeyi amaçlamıştır. Proje kapsamında FİBA çalışanları arasında “FİBA Gönüllüleri” grubu oluşturulmuştur. Gönüllüler, Hüsnü Özyeğin Vakfı (HMÖV) rehberliğinde, kırsal alanda çocuk, genç ve kadınlara yönelik çeşitli projeler geliştirmiş ve uygulamıştır. FİBA Gönüllüleri öncülüğünde, tüm çalışanlar genelinde kitap ve oyuncak kampanyaları gerçekleştirilmiş ve köylere ulaştırılmıştır. Köylerdeki muhtarlarla işbirliği yapılarak, ihtiyaçları karşılamak üzere kütüphane, çocuk oyun alanları, kadın merkezi gibi mekanların yapımına katkı sağlanmış, FİBA Holding depolarında bulunan mobilya ve bilgisayar gibi malzemeler bağışlanmıştır. FİBA Gönüllüleri, Bitlis Kavar Havzası ve Kilis Ravanda Havzası’ndaki köylere giderek çocuklar ve gençler için mimarlık, ebru, folklor gibi alanlarda çeşitli atölyeler düzenlemişlerdir. Bu atölyelere katkı sağlayan toplam 15 gönüllü 200 saatini köylerde geçirmiştir.

Ekmek fırın yapımı, yem kırma tesisi, genç kızlara fotoğrafçılık kursu, kadınların el ürünlerini geliştirme gibi alanlarda çeşitli alt projeler gönüllüler tarafından üretilmiş ve finanse edilmiştir

En Yaratıcı Gönüllülük Projesi 2012
Ford Otomotiv, Arka Pencere

Ford Otosan, Amerika’ya ihraç ettiği Transit Connect araçlarında kullanılan kayar kapı panelinin kalıp denemeleri sonrasında elde kalan atıl panelleri bir projede değerlendirdi. Şirket, bu hurda panelleri kültür ve sanat değerlerimizi yansıtacak tablolar haline getirmeyi hedefledi. 7 değişik koleksiyondan oluşan tablolar, yazılı ve sözlü basın yoluyla, broşürlerle ve web-siteleri ile kamuoyuna duyuruldu. Sonrasında, Otomotiv İhracatçıları Birliği Eğitim Vakfı işbirliği ile yapılan çalışmayla tabloların satışı gerçekleştirilerek hurda panellerin çeşitli firmaların duvarlarını dolduran eşsiz tablolar haline gelmesi sağlandı.

Tablo satışlarından elde edilen gelir ile Bursa’da bulunan Otomotiv İhracatçıları Birliği Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde çeşitli faaliyetler gerçekleştirildi. Okulun %30 elektrik ihtiyacını karşılayacak solar sistem kuruldu; %30 su tasarrufu sağlamak amacıyla musluklara kartuş/perlatör taktırıldı; elektrik ve su tasarrufu için selonoidli vanalar ve sensörler yerleştirildi; uzman ekologlar tarafından okulda ekolojik keşif yaptırıldı. Bütün bunların sonunda da İngiliz menşeili Breeam firmasına başvurarak okula “Yeşil Bina Sertifikası” alındı. Böylece TBMM ödüllü Türkiye’nin ilk Otomotiv Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’ni “Türkiye’nin ilk Yeşil Bina Sertifikalı Okulu” haline getirilmesi sağlandı.

Comments are closed.